Ariels nyheter

Har du hört talas om Ariels nyheter? Det är en skoltidning som blivit uppmärksammad över hela landet för sina charmiga reportage. Ariels Nyheter är ett uppskattat initiativ eftersom skolsystemet hämmar kreativitet. De 21 spralliga ungarna som står bakom tidningen kommer ifrån Nova Montessoriskola i Kungsbacka och är alla i åldrarna 6-8. De säger själva att det roligaste med att driva sin egna tidning och dela med sig av diverse nyheter är att man själv kan välja vad man ska skriva om. Arbetet gör också att skolbarnen fått en egen plattform och lär sig många olika färdigheter som de kan ha nytta av senare i sin skolgång. Deras projekt blev 2015 nominerat till tävlingen Webbstjärnan.

Lite senare blev det klart att Ariels nyheter hade vunnit i tävlingsklassen ””Grundskola 1-3″”. De entusiastiska barnen säger att det har varit en lärorik upplevelse där de bland annat lärt sig att man inte får publicera bilder utan upphovsmannens tillåtelse och att det är viktigt att fråga först. De säger i en intervju med Webbstjärnan att de också fått lära sig att arbeta kreativt, skriva, skapa bilder och film samt komma på egna idéer. De får hjälp ifrån sin lärare men i slutändan är det eleverna själva som bestämmer vad som ska publiceras och vilka idéer de går vidare med.

Nyheter av barn utvecklar deras kritiskt granskande

Ariels Nyheter hjälper eleverna

Nyheter som publiceras på webben blir allt oftare skrivna av privatpersoner och inte utbildade journalister. Genom att låta skolbarn producera innehåll själva får de insikt i processen och förstå att man ska ställa sig kritiskt till all publicerad information. Källkritik blir ett mer aktuellt ämne för var dag och det är inget som visar på att det kommer bli mindre viktigt i framtidens samhälle. Skolbarn utsätts för internet redan i tidig ålder och för de äldre generationerna kan det vara svårt att relatera till då vår egen uppväxt såg väldigt olik ut. Projekt som aktivt involverar skolbarn är alltid att föredra.